Anunț – secetă

Ca urmare a lipsei precipitatiilor din aceasta iarna si volumului redus de ploi inregistrat in luna martie si in continuare, se manifestă o seceta extrem de severa la aproape toatc culturile agricole . 

S-a instaurat seceta pedologica ceea ce reprezinta fenomenul natural definit de un continut al apei din sol, respectiv umiditatea solului, sub valoarea mediei anuale, asociata cu seceta meteorologica cu impact direct asupra cresterii culturilor si a mediului inconjurator, dupa cum arată datele meteorologice inregistrate la statiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul retelei Administatiei Nationale de Meteorologie. 

Ca urmare, in Monitorul Oficial a fast publicat Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generat de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea sccetei pedologice aprobat prin Ordinul comun al MAI

si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.97/9.04.2020, modificat prin Ordinul nr.120/7.05.2020. 

Conform prevederilor , este stipulat sii se informeze fermierii cu privire la necesitatea incheierii politelor de asigurare facultativa a culturilor agricole pentru calamitati, seceta, grindina, vijelii, etc. Utilizatorii de terenuri cu destinatie

agricola inscrisi la APIA, ale caror suprafete cu culturi agricole au fast afectate in procent de peste 30 % din suprafetele destinate productiei vegetale aferente fiecarei culturi, pot depune instiintari la primarii. 

La nivel de comuna s-a intocmit un Plan de masuri de restrictii și folosire a apei in perioade deficitare care are ca obiectiv stabilirea restrictiilor temporare in folosirea apelor, pentru ca debitele de apa autorizate s-au redus considerabil.

In aceste conditii, se impune eliminarea pierderilor de apa si a risipei de apă! ! !

Avem informatii precum ca, in comuna Luizi – Calugara se folosesc la irigarea culturilor din abundenta furtune cu diametrul mare, unii iriga și lucerna de pe langa case. 

Aceste practici sunt INTERZISE! iar eventualele reclamatii cu privirea la lipsa apei sau reducerea debitelor vor fi inutile si tardive . 


  Nume Data Fisier
ANUNT SECETA 19/05/2020 Descarcă